onsdag 30 mars 2011

Liten fröken på vift skapar dramatik!

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas: Det är alltid något på gång i hönsgården!. Den kära kackelmaffian gillar nämligen att gå på äventyr i förrummet till själva hönshuset då man är där nere och pysslar och de brukar alltid småtjattrande gå in till sig då jag gå ut. Men att varje regel har ett undantag är ju faktiskt en sanning!

Dagen till ära gjorde Golaren Galman verkligen skäl för namnet och gal som en stolle och hans damer kacklade så intensivt att jag var tvungen att gå ned till hönshuset för att se vad som var på gång. När jag öppnade dörren var allt som tidigare varit på ett hyllplan nu på golvet och min första tanke var - att nu jäklar hade det kommit in råttor!!! 

De fasansfulla råttorna visade sig vara en busig svart liten hönsfröken. Jag hörde ett litet konstigt läte bakom borsten och skyffeln i förrummet och där låg en av de svarta hönorna till synes helt orölig. Dramatik, hjärtklappning och massor av katastroftänkande! Jag lyfter försiktigt upp henne men hon rör sig inte alls. Jag tar in henne till de andra och sätter mig på huk med henne i knäet men hon rör sig fortfarande inte.

Kanske var det någon av dessa fröknar som var på vift!

Vet inte riktigt vad jag ska tro så jag sätter försiktigt ned den lilla damen på golvet och plupp -- så lägger hon ett vackert litet ägg i farten!! Den lilla damen hade helt enkelt efter all dramatik i förrummet förlikat sig med sin situation att vara utstängd och lagt sig bekvämt tillrätta bakom borsten och skyffeln för att värpa vilket korkade jag inte hade förstånd att fatta =)) Undra vem som egentligen är hönsigast av oss!!!

måndag 28 mars 2011

För litet badkar kräver åtgärder!

Bada är härligt tycker Golaren Galman och hans damer. Badar en vill alla bada och det kan bli problem och trängsel om badkaret är för litet så här krävs snabba åtgärder. Maken snickrar smidigt ihop ett större "spa"  så att alla får plats =)


Köbildning till badet!



Hur många hedemorahöns ryms i en liten badbalja egentligen?



Miss Lavendel och Betty Blue badar i spånet tills....


...det nya badet är på plats och de kan bre ut sig ordentligt och riktigt gno in torv och aska i sina fjädrar.


tisdag 22 mars 2011

Vårvindar friska...leka och viska.....

Sol, vind och plusgrader - kan inte vara ngt annat än våren som hittat hit. Energin är på topp hos Golaren Galman och hans sköna damer. Sköna dagar med sol, bad och sprättande - kan det bli så mycket bättre?


Betty Blue gympar i vårsolen


Vårvindar friska leka i Galmans fjäderdräkt





Maja med sina små tofsar på fötterna

Miss Lavendel på väg att lägga ägg





tisdag 15 mars 2011

Köttbullestafett

När det vankas ngt extra gott i matväg, som köttbullar, har kackelmaffian ngr mer eller mindre framgångsrika taktiska knep att få ta del av det goda:
  1. Ta en köttbulle och spring iväg fort som fan, har du riktig tur kanske du hinner att ta ett smakprov innan nästa höna får fatt på stafettpinnen, i detta fall köttbullen, och upprepar samma procedur.
  2. Ett annat taktiskt drag kan vara att helt enkelt buffla sig fram i köttbullevärlden och helt sonika ställa sig mitt i matskålen och hoppas på att inte bli undanträngd.
  3. De som har förfinat taktiken ytterligare, ngn enstaka, tar det hela med ro. Vänta tills de höns som är roade av köttbullestafett sprungit iväg - vips så har du alla köttbullar för dig själv - och du kan i lugn och ro till och med hinna smaka på dem innan de försvinner. Detta är troligtvis det mest vinnande konceptet =)
  4. Golaren Galman, som är en cool kille, tar det hela med ro. En smakbit här och en smakbit där medans han ser till att det hela går någorlunda sportsligt tillväga.
Efter denna mycket aktiva måltid är det såklart mycket skönt och gå ut i vårsolen och mer sansat och metodiskt fortsätta söka föda.


Golaren Galman i solen


Miss Lavendel burrar upp sig
 





Taktik nr 2
 



Den solidariska principen (när det inte är köttbullar vill säga)





Hallå där - vad sysslar du med egentligen!!!!
 

torsdag 10 mars 2011

Betty Blue, Lilla Duva på spaning och "lilla mej"

Då maken varit och fingrat på kameran får det bli svartvita kort men det passar bra idag när det är regn, snö och rusk. Betty Blue blev fantastiskt vacker och Lilla Duva som vill ha all uppmärksamhet är dagen till ära mer påflugen än vanligt. Men så är hon ju så väldigt charmig oxå:)



Fantastiskt vackra Betty Blue

  
 
Lilla mej och Lilla Duva

onsdag 9 mars 2011

Äggläggning, trängsel, vårsol och allmänt kackel i hönsgården

Finns det hjärtrum så finns det stjärtrum! Trängseln när damerna ska värpa blir ibland komiskt då de flesta vill lägga sina ägg i favoritredet! Från början var det tre hönor som trängdes men då jag hade fått upp kameran så var det bara två kvar. En av hönorna har lagt sitt första ägg och det var inte stort - ett riktigt litet prinsessägg! Vårsolen uppskattas mycket av kackelmaffian, sitta och sola och putsa fjädrarna är lyx efter den kalla vintern.


Doris och Olga


Trinity köar till favoritredet


50g & 22g


Black ladies solar


Maja spänner blicken

måndag 7 mars 2011

Golaren Galman med damer

Livet i hönsgården är minsann aldrig tråkigt. Damerna går med rumpan i vädret mest hela tiden i jakt på föda medans Golaren Galman vaktar, struttar omkring och galer emellan varven. Då och då tar han tillfället i akt att förlusta sig lite med de små damerna för att därefter gå över till sitt lite stroppiga vaktande medans damerna återigen sätter ändan i vädret och söker mat.

Miss Lavendel och lilla Duva


Det ska höras att man är en riktig "tuppakarl"


 Golaren Galman 


Doris